Menu Close

Bishop’s University Library in Sherbrooke, Quebec

Bishop’s University Library in Sherbrooke, Quebec: Contemporary Campus Building Development in Canada – design by Lemay – Bishop’s University Library in Sherbrooke, Quebec Campus Building, Architecture Images…

Sourced through Scoop.it from: www.e-architect.co.uk

Creating Sub-Spaces for Lighting Each Zone
As well as bridging the inside and outside, the designers wanted to create multifunctional zones while keeping traffic moving smoothly. Today’s libraries are versatile spaces, where people can study and read, and also gather, work on group projects, have discussions and attend training sessions. “We built a large wooden spine on each floor. It snakes through the entire building, connecting each functional zone,” the architect says. Whether their destination is a study room, large or small meeting room, desk or reading corner, students can easily find their way.

To separate the zones and give each one a distinctive ambience, LumiGroup specified directional and spotlighting. In the basement, worktables are equipped with low desk lights in the form of L161 linear LED lamps by MP Lighting. The lights are attached to the tables along with their entire length, allowing students to study comfortably for hours on end.

In the stacks, L106 surface-mounted linear fixtures by MP Lighting are installed around the entire perimeter of the building to provide fresh illumination for the once-dim basement. “The basement was a problem, because, not only was there zero natural light or sunshine, its ceiling is very low. That makes the space feel dark and cramped.

Leave a Reply

%d bloggers like this: